zdravoprodukt

Jabuka

zdravoprodut | 14 Novembar, 2013 13:27

Jabuka ili sok od jabuke najčešće se nosi kao dar bolesnima, a običaj je i da se dobra devojka poredi sa jabukom: “Zdrava i rumena k’o jabuka”. Spominje se u Starom zavjetu kao simbol svekolikog znanja u obliku drveta spoznaje u Knjizi postanka, ataakodje se veruje i da jabuku treba pokloniti svojoj ljubavi i to na taj način da se podeli na pola.

U narodnoj medicine, najcenjenija voćka je jabuka. Neki lekari tvrde da se bolesti srca i krvnih sudova mogu izbeći ako se svakog dana pojede bar jedna jabuka, ili popije časa cedjenog soka od jabuke, dok stara engleska poslovica kaže: “Po jedna jabuka svaki dan, tada je doktor suvišan”.

Lekovitost

Jabuka je lekovita biljka i najčešće se pravi sok od jabuke. Koristi se za dobar san, protiv hroničnog zamora, trovanja, visokog pritiska, nesvestice, preterane gojaznosti, glavobolje, migrene, proliva, povraćanja, vrtoglavice, bolesti grla, okoštavanja zglobova, opekotina, perutavog ekcema, proširenih vena, ogrebotina od otrovnog bršljena, išijasa i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Koristi se cvet, plod i ljuska ploda. Cvet se bere u aprilu, maju i junu, a plod od početka juna do kraja septembra. Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline, kao što su jabučna, limunova, mravlja i karponska.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se sveže mogu jesti tokom cijele godine. Kako sveža jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.

Stručnjaci za ishranu naročito preporučuju tzv. jabučni dan kada se jedu samo jabuke i pije sok od jabuke, čime se odstranjuju toksini koji se nagomilavaju u organizmu pod uticajem namirnica životinjskog porijekla. Organizam na ovaj način ništa ne gubi jer jabuka, sa oko 600 kalorija, daje potrebnu dnevnu energiju i osvežava posle svakodnevnog režima ishrane.

Pektin dobro deluje na sluznicu creva, a sa drugim sastojcima jabuka je blago i neškodljivo sredstvo protiv zatvora i proliva, naročito kod dece u vreme leta.

Stručnjaci tvrde da dve jabuke dnevno snižavaju nivo masti u krvi, sprečavaju arteriosklerozu i infarkt srca, te preporučuju jabuku u svakom obroku. Takođe, istraživanja su pokazala da su sveže jabuke pogodno sredstvo i protiv niskog pritiska, pa je u tu svrhu potrebno svakog dana jesti dve – tri jabuke.

Konzumiranjem jabuke takodje možete osvežiti usta i trenutno prekidate glad, a grickanjem masirate desni i održavate zube sjajnim i belim. Jabuke su lekovite i zbog celuloznih vlakana i nekih drugih materija koje utiču na brže pražnjenje creva, koje je oslabljeno usled nedovoljne fizičke aktivnosti. Može se koristiti i za povećanje apetita kod beba, kojima je dosadila jednolična ishrana.

Sok od jabuke je osvježavajući napitak. Koji ima sva lekovita svojstva kao i sam plod jabuke. Od jabuka se može dobiti i jabukovača (rakija od jabuka), jabukovo sirće, vino, od nje se može napraviti marmelada, kompot, može se kandirati, sušiti u čips, kolače, praviti slavni kalvados – žestoko piće, ukusa sličnog vinu i vinjaku.

Sok od jabuke

zdravoprodut | 13 Novembar, 2013 15:25

GREENGARDEN prirodni sok od jabuke sadrži pet puta više korisnih elemenata od drugih komercijalnih sokova od jabuke. U nefiltriranom GREENGARDEN soku od jabuke nalaze se fenolni spojevi koji deluju kao antioksidansi u borbi i prevenciji raka i bolesti srca. Ti kriterijimi mogu se naći na web stranici http://www.wissenschaft.de ali mnoga istraživanja dokazuju da  svaka vrsta jabuka čuva na drugačiji način njegove bitne elemente tokom obrade. 

Bez enzima za filtriranje i bez upotrebe centrifuge u obradi GREENGARDEN proizvoda, naši kupci mogu osloniti na naš 100% čisto, nefiltrirani napitak. Ove činjenice je vrlo važno znati, jer ne postoje indicije o poenti ove proizvodne tehnologije na drugim BIB sok od jabuke paketa. Oni samo pokazuju da je proizvod 100% prirodni, ali to nije dovoljno za klijente koji su voljni kupiti prirodni napitak. 

Nadalje, istraživači su analizirali koliko sok od jabuke može smanjiti razorne akcije slobodnih radikala. Tokom eksperimenta dodali su slobodne radikale soku od jabuka, i analizirali kako je u stanju neutralisati štetan učinak. Ishod ovog eksperimenta učvrstilo stajalište, prema kojem, ako neko smatra da mu / joj je zdravlje važno treba konzumiratiprirodni sok od jabuke. Ova teorija je podržana od strane nemačkog znanstvenog instituta objavljenog na gornjoj web stranici. 

Novi sistem pakovanja soka

zdravoprodut | 12 Novembar, 2013 13:55

Najnoviji sistem pakovanja soka od jabuke u Srbiji je sistem pomoću vreća-u-kutiji (BAG IN BOX) sistema. To naravno isključuje korištenje konzervansa i drugih umetnih dodataka u našim sokovima. Sok je isceđen od svežeg voća, te je kao takav cenjen od strane onih koji obraćaju mnogo pozornosti na zdrav i nutritivni životni stil. Testiramo ga tokom cele godine i kombinujemo ukuse različitih sorti sa našim najbližim prijateljima.

Proizvodnju obavlja porodična firma iz vlastitih voćnjaka (proizvedeno pomoću integralne metode ), što je najbolja garancija kvaliteta. Naši sokovi od jabuke su 100% prirodni! Izrađuju se samo od svežih i zdravih plodova. Zahvaljujući tome, održava se izuzetna aroma i svi sastojci prisutni u jabukama.

Prirodni sok od jabuke bogat je vitaminima. Takođe je jedan od najbogatijih izvora vlakana koji poboljšava probavu, a time i sprečava probleme probavnog trakta. Konzumiranje soka od jabuke svaki dan utiče na zdravlje i ukupnu telesnu kondiciju.

Nudimo sokove u vreća-u-kutiji pakovanju. Ovo je jedinstveni sistem pakovanje koji pomaže da sokovi ostanu sveži do 45 dana nakon otvaranja i delomičnog pražnjenja. Mala slavina je konstruisana na način koji ne dopušta ulazak vazduha unutra pa se vrećica skuplja kako se sok od jabuke konzumira.

Vitamini u soku od jabuke

zdravoprodut | 11 Novembar, 2013 20:27

Nije tajna da  jabuka, sama po sebi, obezbedjuje tonu različitih prirodnih vitamina i minerala. Međutim ceđenjem jabuke i pravljenjem soka od jabuke zapravo se oslobađa maksimalni procenat sadržaja vitamina, Dva vitamina koja se nalaze u svežem , sirovom i prirodnom soku od jabuke su vitamin A, i vitamin C.

Vitamin A , koji čini čuda za kožu tela, tkiva, i verovali ili ne, čak i  za zube – Koji se dobija iz kore jabuke (pa ako oljuštite svoje jabuke pre nego što ih iscedite, bacilli ste najveci deo vitamina zbog kojih ustvari i želite da pijete sok od jabuke). Vitamin C, koji se  obično nalazi u pomorandžama (zanimljivo je istaći da pomorandže nisu najbogatiji izvor vitamina C), nije samo moćan antioksidans, koji reguliše i leči mnoge fizičke bolesti. Takodje, jako je važan deo svakodnevnog života. Ukratko, vitamin C je nešto što vam je neophodno. Uzgred, zašto ne dodatijoš nekoliko bonus vitamina i zdravstvenih beneficija zajedno sa svojim dnevnim dozama vitamina C u obliku svežeg, prirodnog soka od jabuka?

Cedjena jabuka

zdravoprodut | 08 Novembar, 2013 16:29

Sok od jabuke je voćni sok nastao maceracijom i presovanjem jabuke. Zbog složene i skupe opreme neophodne za pravljenjesoka od jabuke, on se obično komercijalno proizvodi. U Sjedinjenim Američkim Državama, nefiltrirano svež sok od jabuka donosi manje operacije u oblastima visoke proizvodnje jabuka, u obliku jabukovog sirćeta. Sok od jabuke je jedan od najčešćih voćnih sokova u svetu, sa najvećom svetskom proizvodnjom  u Kini, Poljskoj, SAD i Nemačkoj.

Sok od jabuke uglavnom se odnosi na filtrirani, pasterizovani proizvod,  medjutim on može biti i nefiltriran, nepasterizovan proizvod poznatiji kao jabukovo sirće. U SAD i delovima Kanade ovaj proizvod se isporučuje i prodaje kao sok od jabuke. U SAD postoji nejasna razlika između filtriranog soka od jabuke i prirodnog jabukovog soka. U drugim mestima, kao što su Novi Zeland, Australija i Velika Britanija, jabukovo sirće se računa kao alkoholno piće.

Sok od jabuke za sjajnu kožu

zdravoprodut | 07 Novembar, 2013 12:33

An apple a day keeps the doctor away” – ovo je veoma popularna fraza, ali da li ste znali da sok od jabuka ne samo da pomaže u održavanju zdravlja, već takođe pomaže u obezbeđivanju besprekorne i sjajne kože? Sok od jabuke sadrži antioksidante koji sprečavaju prerano starenje kože kao i pojavu bora. Takođe pomaže u sprečavanju oštećenja tkiva i daje sjaj koži. Dakle, sada se sa sigurnošću može reći da je “čaša soka od jabuke dnevno, drži daleko dermatologa”! Ovo je definitivno najbolji sok za sjajnu kožu.

Jabuke su jedna od najegzotičnijih voća koje je majka priroda napravila. One sadrže mnogo esencijalnih hranljivih materija i vitamina, a sok od jabuke koji bi trebalo da bude deo  svakodnevne ishrane, svake osobe bez obzira na starost.

10 RAZLOGA DA PIJETE SOK OD JABUKE

zdravoprodut | 06 Novembar, 2013 14:18

1 . Proboljšava zdravlje srca:
Jabuke su odličan izvor antioksidanata super – polifenola i flavonoida – koji su korisni za zdravlje srca . Osim toga, sok od jabuke pruža vaše minerala koji su bitni za Vaš organizam, kao i kalijum koji je takođe važan za srce. Dakle, konzumiranjem jedne čašesoka od jabuke dnevno, podrstičete pravilan rad srca.

2 . Sprečava Astmu:
Jedna od jedinstvenih prednosti jabuka je da on sadrži flavonoide. Dobro poznato da oni sprečavaju napade astme. Pored toga, flavonoidi igraju značajnu ulogu u ojačavanju Vaših pluća. Najnovijim istraživanjima je dokazano da osobe koje redovno konzumiraju sok od jabuke, imaju bolje funkcije pluća od drugih.

3. Čisti jetru:
Alkalnost jabuke pomaže u čišćenju toksina/otpada nus- proizvoda iz jetre uz održavanje pH nivoa tela. Pektin, koji se nalazi u kori jabuke, podstiče i podoljšava sistem za varenje.

4. Smanjuje holesterol :
Izmedju ostalogi, važna prednost soka od jabuke je njegova pomoć u snižavanju nivoa holesterola. Višak holesterola u telu je glavni uzrok brojnih kardiovaskularnih bolesti. Dakle, konzumirajući jabuku ili sok od jabuke svaki dan, obezbedjujetze sebi zdraviji kardiovaskularni sistem.

5. Čini kosti jačim i zdravijim :
Jabuke nude niz zdravih hranljivih sastojaka, uključujući vitamin C, gvožđe itd. Kombinacija ovih hranljivih materija čini Vaše kosti zdravim i jakim.

6. Jača imuni sistem :

Velika količina vitamina C u jabukama poboljšava imunološki sistem vašeg tela , kao i pomaže telu u borbi protiv mikroba i bakterija.

7. Sprečava rak :
Sok od jabuke je najbolji zaštitnik protiv tumora i raka, posebno raka pluća. Flavonoidi i fenolne kiseline su dokazano efikasni u sprečavanju razvoja kancerogenih ćelija tumora. Ova jedinjenja su lako dostupni u jabuci.

8 . Spečava zatvor :
Zatvor je ozbiljan zdravstveni problem koji se javlja kada debelo crevo apsorbuje previše vode. Jabuke sadrže sorbitol koji nudi rešenje za ovaj problem. Kada ova supstanca stigne do debelog creva, ona privlači vodu u debelo crevo. Na ovaj način, čini stolicu mekšom.

9. Održava lepotu:

Sok od jabuke ima divne prednosti za kožu i kosu. Široko se koristi u prirodnim lekovima za lečenje bolesti kože, kao što su zapaljenje, svrab, ispucala koža i bore. Sok od jabuke za samo nekoliko minuta može Vašu kosu osloboditi peruti i drugih poremećaja kože glave.

10 . Poboljšava zdravlje očiju i vid:
Sok od jabuke ima veliku količinu vitamina A. Ovaj vitamin pomaže u poboljšanju vida i sprečavanja njegov poremećaj.

SOK OD JABUKE

zdravoprodut | 04 Novembar, 2013 14:40

Sok od jabuke sadrži različite hranljive materije, u niskim do umerenim količinama. Preporučljiv je za upotrebu kako kod sportista, tako i kod ostalih aktivnih ljudi svih uzrasta. 

NUTRITIVNA VREDNOST
Za svaku čašu soka od jabuke koju konzumirate, unesete u vaš organizam skoro 10 različitih vitamina i minerala. Ovo slatko piće, bez dodatog šećera, daje umerene količine ugljenih hidrata, uglavnom kroz prirodne šećere kao što su fruktoza i glukoza.
Unosom 2,5 dl soka od jabuke, zadovoljavate 10% od potrebnog dnevnog unosa ugljenih hidrata (za 2000 kalorije) .

Sok od jabuke sadrži minerale kao što su kalcijum, kalijum , gvožđe, mangan i magnezijum . Prirodni sok od jabuka, od celog ploda, takođe obezbeđuje vitamine C i B6 .

Sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, jabuke i sok od jabuke omogućavaju telu da pravilno apsorbuje njen sadržaj kalorija hrane u energiju koaj je potreban vašem telu. Prirodni šećeri koji se nalaze u soku od jabuke takođe obezbeđuju zdrav izvor energije i mišićne hidratacije .

Prirodni sok od jabuke sadrži veoma malu količinu natrijuma u samo 10 miligrama po čaši. Konzumiranjem prevelikih kličina natrijuma, koji se može naći u različitim vrstama namirnica, može doći do povećanja krvnog pritiska, što može izazvati oštećenja srca .

Ovaj voćni sok ne sadrži masti niti dovodi do povećanja holesterola, čime nikako ne može izazvati neželjene zdravstvene probleme, čak ni pri konstantnoj konzumaciji proizvoda. 

Kombinacija minerala koji se nalaze u soku od jabuke ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od bolesti kostiju, a pomaže i pri očuvanju zdravlja srca. Vitamin C u prirodnim voćnim sokovima pomaže regulisanje telesne funkcije kao što su pretvaranje hrane u energiju, kao gorivo za mišiće.

Čestitamo

zdravoprodut | 04 Novembar, 2013 14:40

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb